Sla menu over
 1. Een groep mensen staat voor een kantoorgebouw.

  Werknemers-vrijwilligers-dagen

  Bij MSD mogen werknemers jaarlijks onder werktijd vrijwilligerswerk te doen en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Waarom kiezen steeds meer teams voor deze vorm van teambuilding? Het antwoord is simpel; het levert de deelnemers veel op. Je inzetten voor de lokale omgeving bevordert de teamgeest en geeft gewoon een goed gevoel.

  Bedrijf & Samenleving faciliteert het ‘Handen uit de Mouwenproject’ bij MSD en houdt daarbij rekening met de teamdoelen binnen de organisatie. De teams die meegedaan hebben, zijn allemaal enthousiast: “Nu we een paar dagen samen hebben geklust, kijk ik op een andere manier naar mijn collega’s. We begrijpen elkaar ook beter.”

  Lees meer ...
  Man staat voor zaal scholieren en maakt selfie van zichzelf en de zaal.

  Track the talent

  “Omdat elke doelgroep een kans moet krijgen om te ontdekken waar haar of zijn talenten liggen.”

  Marijke Aukema en Kim Aukema zijn de trekkers van Track the talent. “De leerlingen komen van allerlei verschillende niveaus voortgezet onderwijs, zowel theoretisch als praktisch.

  Veel leerlingen hebben geen idee wat ze willen worden of welke beroepen er eigenlijk zijn. Bij bedrijven daarentegen zitten ze te springen om gemotiveerd en gekwalificeerd personeel dat de handen uit de mouwen wil steken. Daarmee is Track the talent voor alle partijen een win-winsituatie.

  Lees meer ...
  Een groep mensen staat in een cirkel en houdt hen gebalde vuisten voor zich.

  Time 2 Shine

  Het mentorproject

  Mentorproject Time2Shine helpt jongeren hun weg te vinden in onze maatschappij. Er zijn vijf verschillende projecten, waar we vrijwillige mentoren voor inzetten:

  • Kids
  • Jongeren
  • Wijkaanpak Schalkwijk
  • Statushouders
  • Zwerfjongeren

  Word ook mentor!

  Je hoeft het als mentor niet alleen te doen. Je krijgt een voorbereidende training en kunt altijd bij ons terecht voor ondersteuning.

  Kijk voor alle informatie over het mentorproject op: www.time2shinehaarlem.nl.

  “Iedereen verdient een nieuwe kans!”

  Lees meer ...
  Een vrouw lacht naar de camera terwijl ze een zeil op de grond uitspreidt.

  Gilde Gezel

  “Voor dit project werken we samen met Pasmatch. Het gaat om mensen die buiten het arbeidsproces zijn geraakt en vaak minder zelfvertrouwen hebben. Tijdens de kennismakingsgesprekken praten we over hun intrinsieke motivatie, van welk beroep ze dromen en wat hun competenties en mogelijkheden zijn.”

  “Iedereen mag meedoen in onze maatschappij!”

  Lees meer ...
  Dolly end Dieuwetje op een podium.

  Beursvloer Haarlem 

  De datum is geprikt! Dit jaar op donderdag 6 juni 2019!

  De Maatschappelijke Beursvloer is een lokaal evenement waar maatschappelijke behoeften worden verhandeld: vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de meest brede zin van het woord.

  Lees meer ...
  Mensen praten aan een mooi gedekte tafel.

  Maatschappelijk ontbijt

  Vrijdag 15 maart 2019 - Sociëteit vereniging

  “Laten zien wat we voor elkaar kunnen betekenen en aandacht geven aan de succesverhalen!”

  Op de landelijke NL Doet dagen nodigt Bedrijf&Samenleving Haarlem haar partners en ondernemers uit voor het maatschappelijk ontbijt 2019!
  Onder leiding van Frenk van der Linden gaan we met ondernemers, organisaties en de politiek in debat...

  Lees meer ...
 2. Bedrijf en Samenleving

  Bedrijf en Samenleving heeft zich de afgelopen 10 jaren ontwikkeld tot een netwerkorganisatie en makelaar op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen. Bedrijf & Samenleving verbindt bedrijven en de samenleving door middel van projecten met een maatschappelijke meerwaarde. De focus ligt op de minder kansrijke groep in de samenleving, jong en oud!

  Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) is een onderdeel van het bredere Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Met MBO gaat het vooral om een concrete bijdrage die bedrijven leveren aan de lokale omgeving doormiddel van projecten en evenementen.

  Lees meer ...

  Video over Gilde Gezel

  Helaas wordt toegankelijke video niet ondersteund op alle browsers. Als u de video niet kunt bekijken of niet kunt bedienen met toetsenbord-navigatie, probeer het dan in een recente versie van Firefox, Chrome of Internet Explorer/Edge hoger dan versie 9.

  Bekijk de video op Youtube.

  Lees meer ...
  Marijke Aukema
  Marijke Aukema


  Marijke Aukema

  Haarlem een geweldige stad! Ik ben er niet geboren maar na 44 jaar voel ik me toch echt een Haarlemse mug! Het is al weer 10 jaar geleden dat Bedrijf & Samenleving samen met ondernemend Haarlem is opgericht. Samen organiseren wij evenementen en projecten in maatschappelijk betrokkenheid.

  Lees meer ...
  Jos Wienen
  Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en Beschermheer van de stichting Bedrijf & Samenleving Haarlem.

  Jos Wienen

  In onze regio zetten Ondernemers zich in om hun stad of dorp nog leefbaarder te maken. Zij tonen hiermee hun maatschappelijke betrokkenheid en ook werknemers raken hierdoor geïnspireerd. Daarbij speelt de Stichting Bedrijf & Samenleving Haarlem en Omstreken een belangrijke rol.

  Lees meer ...
  Detail van stoomtrein wielen
  Foto: illustratie Oog voor Stijl

  MBO in historisch perspectief!

  Maatschappelijk Betrokken Ondernemen is eeuwenoud en door B&S eenvoudig uitvoerbaar.
  Veel bedrijven vinden het belangrijk om maatschappelijk betrokken te ondernemen. “Het gaat niet om winstmaximalisatie, maar om winstoptimalisatie,” horen we bij de Rabobank. De omgeving profiteert mee van het succes van het bedrijf. Bedrijf en Samenleving neemt bedrijven veel regelwerk uit handen, zodat ze zich effectief kunnen inzetten. 

  Maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO) lijkt een modern fenomeen, maar is van alle tijden. De Bijbel vertelt over Ruth, die van haar werkgever het graan mocht meenemen dat na de oogst achterbleef. Ruim een eeuw geleden zijn er de verhalen van Stork en Philips, die dorpen voor hun werknemers bouwden, omdat ze recht hadden op een gezonde woning, een moestuin en werk op korte afstand. De ondernemers hadden het goed voor met hun personeel en zagen bedrijfs-economische voordelen. Want als de werknemers zich prettig voelden, presteerden ze beter. Bedrijven en omgeving groeiden samen.

  Lees meer ...
 3. campagne-mentorproject

  MENTOREN GEZOCHT!

  Voor het project ‘Time 2 Shine’ en ‘Time 2 Shine Kids’ zijn wij op zoek naar mensen uit het bedrijfsleven die het leuk vinden om 
  jongeren te helpen hun talenten te ontdekken

  Meer informatie ga naar ons project TIME 2 SHINE

  Ontbijtzaal met ondernemers

  Afgelopen vrijdag (15 maart 2019) was weer een geslaagd maatschappelijk ondernemers ontbijt 


  Onderleiding van Frenk van der Linden zijn we met ondernemers, organisaties en de politiek in gesprek gegaan.
  We werden wakker geschud door de ondernemer(acteur) die onze jongeren geen stage-plek wou aanbieden. Want ja, wat heb je aan dat "tuig"! Geweldig hoe hier vanuit de zaal gereageerd werd en dat iedereen achter onze jongere staat!

  Zeker wel dat u als mentor het verschil kan maken voor een jongere die op het verkeerde pad zit. Daarna waren er ook genoeg voorbeelden uit de zaal van ondernemers die mentoren zijn bij Bedrijf & Samenleving. Hierdoor ook een aantal nieuwe mentoren erbij :) Heeft u zich al aangemeld voor een vrijblijvend gesprek als mentor??

  Over de werknemers-vrijwilligersdagen kwam Dura Vermeer vertellen over de mooie win-win situatie voor zowel het bedrijf als de organisatie. Onze rappende ambassadeurs Dos Hermanos rappen de programma-onderdelen op creatieve wijze aan elkaar.

  De sponsoren kregen hun nieuwe certificaat uitgereikt door niemand minder dan onze beschermheer & burgemeester Jos Wienen. Een eer dat hij erbij was. Wij danken iedereen voor het komen en voor de geweldige samenwerking! De foto's staan allemaal op onze Facebook dus TAGGEN MAAR!

  Lees meer ...
  Dieuwertje Blok en Dolly Bellefleur presenteren de Beursvloer Haarlem

  Beursvloer Haarlem! Dit jaar organiseert Bedrijf & Samenleving op donderdag 6 juni 2019!

  De datum is geprikt! Dit jaar organiseert Bedrijf & Samenleving op donderdag 6 juni wederom met veel plezier de jaarlijkse beursvloer in de Philharmonie van Haarlem. Voor alle informatie en aanmelden ga naar onze beursvloer-pagina 

  Lees meer ...
 4. Meerwaarde voor bedrijven

  Vormgeven eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid / Uitbreiding netwerk / Grotere naamsbekendheid / Onderscheiding van concurrenten / Strategische samenwerking met externe partijen / Voedingsbodem voor nieuwe producten en/of diensten / Aantrekkelijke werkgever voor (nieuwe) werknemers / Toegang tot nieuwe markten en – kennis / Inspireren en motiveren van medewerkers / Waardering door de omgeving: de samenleving doet een appèl op het bedrijfsleven om zich maatschappelijk in te zetten.

  Onderzoek van CSR Europe toont aan dat 80% van de Nederlandse consumenten het belangrijk vindt dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

  Meerwaarde voor werknemers

  Trots dat hun werkgever zich inzet voor de samenleving / Persoonlijke betrokkenheid door de inzet voor anderen / Meer mens dan werknemer / Persoonlijke ontwikkeling door het toepassen van de competenties in een andere context / Talentontwikkeling / Zingeving / Nieuwe ontmoetingen door netwerken / Doorbreken van routine / Blikverruiming / Inspiratie en plezier.

  Meerwaarde voor Maatschappelijke organisatie

  Maatschappelijke activiteiten versterken teambuilding en versoepelen de onderlinge communicatie tussen medewerkers / Meer promotie voor eigen doel / Toegang tot nieuwe netwerken, vrijwilligers en middelen / Kennisoverdracht.

 5. Agenda

  Agenda overzicht

  Testimonials

  De Schakel zegt:

  Zonder het netwerkvan Bedrijf&Samenleving en hun knowhow was het opzetten van woningen voor daklozen jongeren waarschijnlijk niet gelukt.

  Mentor Quirijn en mentee Issam zegt:

  “Wij leren van elkaar.”

  Newasco zegt:

  “Wij willen maatschappelijk verantwoord ondernemen en zijn een sociaal bedrijf.”

  Dieuwertje Blok zegt:

  “Ik zet graag mijn kunde in als ik een organisatie, zoals B&S, daarmee kan helpen. De Beursvloer is een mooie menging van verschillende werelden!”

  MSD zegt:

  “We krijgen van Bedrijf & Samenleving ondersteuning tijdens de werknemers-vrijwilligersdagen zelf, waardoor de activiteiten perfect verlopen.”

  Jos Wienen zegt:

  Burgemeester van Haarlem Beschermheer van Bedrijf & Samenleving: “Bedrijf & Samenleving is een platform met toegevoegde waarde.”